Een vak leren

February 22, 2015     / / / / / / / /

Anders kun je altijd nog een vak leren. Vaak wordt dat nogal neerbuigend bedoeld. Het werd en wordt vaak gezegd tegen mensen met een hoge opleiding die ondanks dat moeilijk een baan kunnen vinden. Alsof je met een hoge opelding te goed zijn voor ‘een vak’. Het mooiste vind ik zelf dan nog dat als er iets moet gebeuren in huis zoals een verbouwing, dan moet ‘de vakman’ er aan te pas komen.

Laatst was ik ook zo over m’n eigen werk aan het nadenken. Ik heb zelf een HBO bachelor’s opleiding Informatica afgerond, een opleiding waarbij je al gauw kunt gaan denken dat ‘een vak’ te min voor je is. De banen (in de IT) liggen voor het oprapen, recruiters bellen en mailen je wekelijks met de vraag of je misschien interesse hebt in een van hun ge-wel-di-ge vacatures. Ook bedrijven zelf bieden me een baan aan of stellen voor om eens ‘kennis te maken’. Dan ga je toch geen vak doen?!

Om weer even terug te komen op de vakman, eigenlijk is het jammer dat met zo’n gezegde een hele negatieve lading kan worden gegeven aan bepaalde beroepen of beroepsgroepen. Want een chirurg voert toch ook gewoon zijn of haar vak uit? Of een loodgieter die een leiding legt. Waarom zou de ene vakman hoger in aanzien moeten staan dan de andere vakman. Ga eens met een vakman praten. De loodgieter maar ook een piloot bijvoorbeeld, tenslotte zijn het allemaal mensen die een beroep hebben, die hun vak verstaan. Kijk, luister en geniet zou ik zeggen, luister naar de passie die een vakman voor z’n vak heeft. Misschien kun je zelfs nog wel eens wat van hem of haar leren!

  /  

0 COMMENTS

LEAVE A COMMENT
You filled this out wrong.
You filled this out wrong.
You filled this out wrong.
You filled this out wrong.