Hoe je in 2 dagen 7 steden afgaat…

July 13, 2011     /

Afgelopen maandag en dinsdag (3 en 4 juli) heb ik samen met Rick door heel Nederland gereisd met de trein om alle steden met de daarbij behorende straten van de Nederlandse editie van het alom bekende Monopoly-spel te bezoeken.
Al met al een zeer leuke ervaring, de reacties die we erop kregen waren hoofdzakelijk positief. Waar de één ons voor gek verklaarde (maar het toch ook wel weer grappig vond) waren er ook een aantal die het direct een leuk idee vonden en maar wat graag mee wilden doen als ze er de tijd voor hadden.
Uiteraard reis je met een bepaald gevoel naar elke stad toe. Je bent nieuwsgierig naar hoe de stad eruit ziet, hoe de straten eruit zien die je gaat bezoeken enzo en stilletjes hoop je ook dat alles snel te vinden is.
Dag 1 zag er als volgt uit: Groningen, Arnhem en Utrecht. Gelukkig hadden we mooi weer gedurende de 2 dagen dus hoefden we niet te zeulen met paraplu’s, lieslaarzen en rubberbootjes. Met onze OV-kaart, een lunchpakket, de monopoly-straten en de mogelijk benodigde kanskaarten gingen we op weg.
De rit naar Groningen viel ons erg tegen. De rit duurde erg lang en het landschap was ook al niet veel beter. Gelukkig hebben we ons weten te vermaken met het spelletje “Ik zie, ik zie wat jij niet ziet”. Opmerkelijk was dat vaak de kleur groen daarbij langs kwam maar ach, om de tijd te doden moet je wat doen he 😉
In Groningen direct opzoek gegaan naar de betreffende straten en die bleken gelukkig niet al te ver te zijn. Foto’s schieten en daarna een hapje gegeten en hebben we de trein naar Arnhem gepakt. Ook dat was een lange zit van ruim 2 en een half uur! Maar in Arnhem weer hetzelfde trucje uitgehaald: straten opzoeken, foto schieten en op naar de volgende stad. Utrecht was voor ons vertrouwd terrein dus daar gingen we ook vrij vlot door heen. Al met al was het toch een lange dag geworden en vooral het reizen was erg vermoeiend. Dat bleek ook wel toen de volgende dag de wekker erg vroeg ging naar mijn gevoel. Ik was bijna in staat om aan Rick te vragen het uit te stellen. Maar toch stug doorgezet en uiteindelijk stonden we keurig op tijd te wachten bij de bushalte.
De tweede dag zouden we den Haag, Rotterdam, Haarlem en Amsterdam aan doen. ‘s Ochtends zijn we vroeg vertrokken en al gauw zaten we in de trein op naar den Haag. Onderweg naar den Haag merkten we dat we met een heel ander gevoel in de trein zaten. We voelden niet alsof we naar een uithoek o.i.d. gingen maar naar ‘gewoon’ een normale stad. Het landschap zag er bijvoorbeeld ook heel anders uit. Ik had het gevoel dat ik op den Haag Centraal alleen al meer mensen zag dan dat ik de dag ervoor koeien in de wei had zien liggen. Wat een verademing! den Haag bleek ook een mooie stad te zijn. Het station was misschien wel het lelijkste dat ik ooit heb gezien maar de rest van de stad was erg mooi. Uiteraard zijn we ook even op de Binnenhof geweest om een bakje koffie te gaan drinken bij de MP. Het was tenslotte koffietijd. Helaas bleek de meneer niet thuis te geven (zoals wel vaker het geval is gebleken helaas) maar dat hinderde ons niet in onze trip naar de volgende stad… R0tterd@m.
Rotterdam, de stad waar we het meest tegen op zagen. De stad waar we uit principe nooit heen zouden gaan tenzij het voor het werk zou moeten zijn, of in dit geval vanwege een rondreis. Uiteindelijk schoven we onze principes opzij en besloten we toch maar naar de Havenstad te gaan met de insteek om er zo snel mogelijk weer weg te gaan. Uiteraard raakten we in deze stad dan ook verdwaald. Juist de stad waar je niet heen wilt gaan… Al moet ik wel zeggen dat verdwaald zijn een groot woord is. Op een gegeven moment wisten we niet precies waar we waren en hoe we bij de Blaak terecht moesten komen. Gelukkig wisten we met de metro bommen op verder te komen. Na Rotterdam als een haas naar Haarlem gegaan met de trein om maar weg te kunnen uit die havenslavenstad.
Haarlem bleek een verademing te zijn. Het viel me op dat Haarlem een mooi station heeft, het straalt echt iets uit! In Haarlem hebben we rustig aan gedaan. Tenslotte waren we al op driekwart voor wat we die dag hadden gepland. En het was nog eens mooi weer ook! Haarlem was ook een stad waar ik zelf nog nooit was geweest. Ja misschien als klein hummeltje toen ik nog met paps en mams meeliep aan het handje maar nog nooit met als zelfbewuste-ik-van-zo-laten-we-eens-een-dagje-Haarlem-doen. De stad ademde iets uit van vervlogen tijden als je zo door de straten liep.
Hoe dan ook, van Haarlem zijn we naar Amsterdam gegaan op naar de Leidsestraat en de Kalverstraat. Uiteraard hadden we die gauw gevonden waarna onze trip erop zat. Toen we aan het einde van die dag in Amsterdam op een terrasje zaten hadden we eindelijk oog voor de stad zelf. Uiteraard liepen er overal toeristen rond maar ook net als Haarlem ademde Amsterdam iets uit, iets van een gouden periode (logisch ook als je al die oude gebouwen ziet) maar het leek alsof de stad zelf leefde, alsof de stad echt een ziel heeft. En ik denk dat dat iets prachtigs is als je dat voelt en ervaart in een stad.
Hoe dan ook we waren overal geweest, achteraf kunnen we zeggen dat het een geweldige, gekke, grappige, maar vooral erg leuke ervaring is geweest. Het idee is om over een paar jaar de Europese editie van het monopoly-spel te gaan afreizen.
Uiteraard willen we ook nog een paar (opmerkelijke) feiten/tips meegeven:
 1. In Groningen praten ze ook ABN
 2. In Groningen liggen de zebrapaden er als decoratie, verkeersregels kennen ze er niet. Het heeft vermoedelijk te maken dat ze nog niet gewend zijn aan de snelheid van een fiets of auto als je jarenlang op een tractor hebt rondgereden
 3. Groningen heeft geen douane waar je doorheen moet
 4. Werken bij de rail-catering schijnt meer te verdienen dan we aanvankelijk dachten
 5. den Haag Centraal is het ALLERLELIJKSTE station ooit
 6. Het Binnenhof heeft een nogal camerageile fontein op de binnenplaats
 7. De Duitsers hebben maar half werk geleverd
 8. Haarlem heeft een prachtig station
 9. AMSTERDAM #traneninmnogen
 10. Oost west, thuis best! (zie filmpje hieronder):

    /  

  0 COMMENTS

  LEAVE A COMMENT
  You filled this out wrong.
  You filled this out wrong.
  You filled this out wrong.
  You filled this out wrong.