Ik ben webdeveloper.

December 24, 2014     / / / / /

Het hele internet in de palm van je hand. Als webdeveloper sta je boven het internet, boven datgeen wat de bezoeker in de browser ziet. Je bent de schepper van een online ervaring.

Van de week dacht ik na over m’n werk, welke plaats dit in m’n leven inneemt en hoe veel waarde ik hecht aan m’n werk.

Ik werk als webdeveloper. Klaar, simpel, ik ben webdeveloper van beroep. Als ik me voorstel kijken mensen me vaak wat glazig aan. Ze snappen dat ik iets doe met websites maar wat precies… Geen idee. Een paar black boxes en wat m’n werk eigenlijk in houd.

Ik: Ik werk als webdeveloper, (om het makkelijker te maken), ik ontwikkel websites.
Ander: Ow dus je ontwerpt websites?
Ik: Nee, ik ben developer, geen designer.

Ik: Ik werk als webdeveloper, (om het makkelijker te maken), ik ontwikkel websites.
Ander: Ow, dus je vertaalt het ontwerp naar een werkende site?
Ik: Nee, ik ben backend developer, geen frontend developer.
Ander: *kijkt me verwart aan*
Ik: Ik werk als backend webdeveloper, je hebt een frontend en een backend. De frontend is hetgeen wat de gebruiker ziet, backend is hetgeen wat alle acties van de gebruiker afhandelt. Een voorkant en een achterkant zeg maar.
Ander: *loopt weg*

Ik: Ik werk als webdeveloper, (om het makkelijker te maken), ik ontwikkel websites. Als je een website ziet als programma op je computer, ik maak software.
Ander: Ow, dus als ik problemen heb met m’n computer weet jij er alles van?
Ik: Heb je een Mac of een Windows computer?
Ander: Windows.
Ik: *loopt weg*

Ik: Ik werk als webdeveloper, (om het makkelijker te maken), ik ontwikkel websites.
Ander: Wat houdt dat precies in?
Ik: Ik programmeer code die ervoor zorgt dat de eindgebruiker een website ziet.
Ander: Wat moet ik me daarbij voorstellen?
Ik: Je kunt het zien als wiskunde, je hebt allerlei variabelen waarop je bepaalde logica toepast.
Ander: Oke…
Ik: Vroeger leerde je bijvoorbeeld 2x +3 = 15, wat is x? Met programmeren is het eigenlijk hetzelfde alleen bepaal je zelf wat x is. Dus x = 231.
Ander: Ow, maar vroeger was ik ook al slecht in wiskunde… (hoor ik vaak van vrouwen, kuch)

Ik: Ik werk als webdeveloper, (om het makkelijker te maken), ik ontwikkel websites. Als (backend) developer houdt je je bezig met de logica achter allerlei handelingen die een gebruiker aan de frontend van de site uitvoert. Je denkt (en uiteindelijk programmeer je) b.v. de logica uit van het registratieproces bij website X van vereniging Y.
Ander:Ik snap het een beetje nu, denk ik…

  /  

0 COMMENTS

LEAVE A COMMENT
You filled this out wrong.
You filled this out wrong.
You filled this out wrong.
You filled this out wrong.