Vragen staat vrij

January 7, 2015     / / / / / / / / / /

Vragen staat vrij is een bekend gezegde. Ik denk dat iedereen wel weet wat er mee wordt bedoeld. Je mag altijd vragen stellen. Als kind wil je altijd alles weten, vraag je je ouders de oren van het hoofd. Ben je nieuwsgierig. Je weet niet beter en van vragen word je wijs. Toch?

Vragen stellen. Ik zag het stellen van een vraag als iets anders. Ik zag het stellen van een vraag als een nederlaag, als een teken van zwakte. Als een gebrek, hoe vernederend. Gekrenkt in m’n trots als ik iets moest vragen. Laat nooit je zwakte zien, daar pakken ‘ze’ je op was me geleerd. Ow, ik heus wel vragen gesteld hoor. Alleen wanneer het écht nodig was. Wanneer ik niet anders kon. Maar het ging altijd met moeite. Vaak dacht ik dat de ander me dom vond als ik een vraag stelde. En dat wilde ik niet; dom geworden vonden. Wat dacht de ander wel niet van me?

Gelukkig heb ik daar nu geen moeite meer mee. Heel af en toe bekruipt me nog wel het gevoel van onzekerheid voordat ik een vraag wil stellen maar ik kan me er nu overheen zetten met het idee dat ik niks te verliezen heb en er alleen maar mee kan winnen. Van de week na m’n eindejaars-gesprek zat ik daar thuis over na te denken. Over de angst die ik had om vragen te stellen en ik besefte me opeens dat het stellen van een vraag iets heel moois is. Wanneer ik een vraag stelde deed ik iets wat tegen mijn natuur ingaat, zeker als man zijnde, tenminste zo zag ik het. Wanneer je een vraag stelt, stel je je kwetsbaar op. Je zegt eigenlijk: ‘help, ik kom er niet uit, ik kan het niet alleen. Hoewel ik het fijn vind om dingen samen te doen was ik gewend om alleen te zijn, om dingen alleen te doen. M’n trots was gekrenkt, ik kon iets niet alleen. Ik schaamde me ervoor om hulp in te schakelen.

Als ik er zo op terug kijk bedenk ik me eigenlijk dat het nergens op gegrond was, net als een klein kind dat bang in het donker is. Angst is een slechte raadgever zo blijkt maar weer. Of ik nu iedereen altijd het hemd van het lijf vraag? Nee dat niet, maar wanneer ik iets wil vragen dan vraag ik het. Dan durf ik dat, dan doe ik dat gewoon!

Mocht je vragen hebben naar aanleiding van dit blog, stel ze gerust, vragen staat vrij.

 

  /  

0 COMMENTS

LEAVE A COMMENT
You filled this out wrong.
You filled this out wrong.
You filled this out wrong.
You filled this out wrong.